Model de cerere de finantare completata pe fonduri europene nerambursabile in 2011

In managementul resurselor umane cu timp partial, orice manager de proiect isi doreste o echipa in intregime dedicata proiectului, care nu are nevoie sa se gandeasca decat la un singur proiect o data si sa-i consacre toata energia. In practica, eu am constatat insa in cam toate modelele de cerere de finantare cu care am avut de-a face ca unii oameni mai au si alte sarcini de indeplinit si completat in afara proiectului. Aceste "alte sarcini" pot fi activitati aferente altui proiect sau fonduri ori sarcini operationale curente pentru organizatia angajatoare.

Multor proiecte mai mici li se aloca in primul rand personal cu norma de timp partiala. Ca atare, in viata reala managerul de proiecte europene nerambursabile in 2011 isi petrece mare parte din timp straduindu-se sa-i convinga, cu momele si sosele, pe angajatii cu norma partiala sa-si concentreze atentia asupra proiectului sau, mai degraba decat asupra celorlalte activitati pe care le au in sarcina. Pentru manager, acest proces poate fi unul agasant si interminabil, dar in multe cazuri este chiar factorul care decide daca proiectul va fi sau nu un succes. Abilitatea dumneavoastra de a face acest lucru reprezinta o aptitudine esentiala.

Presupunand ca volumul de lucru al proiectului o justifica, merita sa insistati in a obtine cat mai multi oameni cu norma de timp intreaga, dar va trebui sa acceptati si ideea ca vi se vor repartiza resurse cu timp partial si trebuie sa fiti capabil sa va gestionati activitatea si in aceste conditii.

Asigurati-va ca aveti suficiente resurse: aici conteaza numarul de ore-munca pe care le pot dedica oamenii proiectului, nu numarul de oameni implicati in proiect.

Obtineti din partea fiecarui angajat un numar fix si masurabil de ore-munca: sunt disponibili o zi pe saptamana, doua zile pe saptamana sau cat si cand?

Supravegheati-i si asigurati-va ca va dedica timpul pe care trebuie sa-l primiti din partea lor. Angajatii presati sa participe in paralel la mai multe proiecte sau activitati diferite ar putea pur si simplu sa se fofileze de la sarcinile primite din partea dumneavoastra, daca le e usor s-o faca fara sa bage nimeni de seama.

Incercati sa aliniati intervalele de disponibilitate. De exemplu, daca aveti doi membri ai echipei care nu dedica proiectului decat doua zile pe saptamana si trebuie sa lucreze impreuna, incercati macar sa-i faceti sa vina amandoi la proiect in aceleasi doua zile lucratoare ale saptamanii.

Dedicati-va in intregime proiectului: numai in cazul modelelor de cereri de finantare completate pe fonduri europene nerambursabile in 2011 de dimensiuni mai mici ar trebui sa fie managerul impartit in mai multe parti.

Introduceti in planificarea dumneavoastra o marja-tampon pentru "ineficienta". Personalul cu timp partial poate fi extrem de productiv, fiindca nu oboseste chiar atat de repede sa-si concentreze atentia numai asupra proiectului, dar in general, un numar X de angajati in regim partial va fi mai putin eficient decat daca ati folosi mai putini oameni, dar in regim de norma intreaga. Chiar si acolo unde nu se modifica numarul de ore lucrate necesare pentru finalizarea unor sarcini, poate totusi sa sporeasca enorm durata calendaristica absoluta a unui proiect.

Postata in Fonduri europene nerambursabile Fondurile europene in 2011 Model de cerere de finantare completata pe fonduri europene